Популярне

Актори Тернопільського драмтеатру підтримали режисера Федора Стригуна

Працівники Тернопільського академічного обласного драматичного театру ім. Т. Шевченка опублікували відео з такою назвою "Ми - проти свавілля"

Таким чином театрали висловили підтримку акторові, режисеру Федорові Стригуну. У відео вони кажуть, що ситуація, яка склалась у Національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької, показує, що владі до долі театрів та акторів - байдуже.

Скандал розгорівся через те, що головний режисер Федір Стригун оприлюднив інформацію, що з ним не буде продовжено контракт на наступні роки. Такий лист прислала йому дирекція театру.

Сам Стригун підозрює, що його звільнили за те, що завжди захищав трудові права колективу і озвучував проблеми неефективного використання коштів театру.

Український режисер та актор. Народний артист України, художній керівник, режисер-постановник Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької

Гендиректор – художній керівник Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької Андрій Мацяк не продовжить контрактів із головним режисером театру Федором Стригуном і його дружиною, народною артисткою України Таїсією Литвиненко.

Відтак багаторічним працівникам театру запропоновано або піти, або погодитися на альтернативні варіанти. Зокрема, Стригуну пропонують продовжити співпрацю з театром «шляхом надання послуг зі створення та інтерпретування мистецьких і літературних творів та укладення угод цивільно-правового характеру». А Таїсії Литвиненко надійшла пропозиція продовжити контракт на попередніх умовах, але із запровадженням неповного робочого дня, тобто працювати на пів ставки. За відсутності згоди на це до 29 листопада контракту з актрисою також не продовжать.

Федір Стригун і Таїсія Литвиненко працюють у Театрі ім. Марії Заньковецької з 1965 року. З 1987 року Федір Стригун був художнім керівником, а відтак головним режисером театру.

Активісти організації «Чорний стяг» учора провели акцію-перформанс «на знак протесту проти свавілля, що відбувається в Театрі ім.Заньковецької». Вони порівняли події в театрі з чумою, яка «нещадно косить людей», маючи на увазі нещодавнє звільнення заслуженого артиста України Ярослава Кіргача, а також імовірне звільнення Федора Стригуна та Таїсії Литвиненко.

Нагадаємо суть конфліктної ситуації в Театрі імені Марії Заньковецької, що триває вже кілька місяців. Ще влітку Андрій Мацяк не продовжив контракт одного з акторів театру. Згодом – іще кількох заньківчан. Обурені актори вважають, що керівник несправедливо ставиться до них. У театрі тривають протести: після вистави актори виходять на сцену з плакатами зі зверненнями до глядачів.

26 вересня спалахнув новий виток скандалу – після завершення вистави «Украдене щастя» її режисер-постановник і головний режисер театру Федір Стригун вийшов на сцену та повідомив, що свою останню роль у театрі зіграв заслужений артист Ярослав Кіргач, оскільки йому також не продовжено контракт. Як коментував тоді Андрій Мацяк, акторові теж пропонували перейти на цивільно-правову угоду, щоб він міг і надалі грати свої ролі в Театрі Марії Заньковецької, але він не погодився. Водночас гендиректор зазначив, що у Ярослава Кіргача «немає перспективи росту». Проте на відкритому конкурсі на цю посаду він може «спробувати довести свою потрібність театру імені Марії Заньковецької».

Актори виступили проти звільнення Ярослава, конфлікт уже давно вийшов за межі театру, а в соцмережі Facebook створено сторінку «Я проти звільнення Ярослава Кіргача» на його підтримку, де висвітлюють останні події в театрі крізь призму цієї ситуації

 

Емма Кец
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією