Популярне

Герб Теребовлі

 

У кінці жовтня 1992 р. сесія Теребовлянської міської Ради затвердила герб міста, розроблений головним архітектором району М.Ковальчуком. Він являє собою французький щит, обведений по периметру золотою каймою, який вінчає корона з тризубом. У синьому полі золотий півмісяць ріжками вгору, над яким у два ряди (одна над двома) три золоті восьмипроменеві зірки. Корона-тризуб над щитом золота. По золотому тлі її йде напис голубим кольором “Теребовля’. Цей герб, на думку його авторів, відображає історичне значення Теребовлі як твердині у боротьбі проти турецько-татарської навали (зірки — символ християнства, перекинутий півмісяць переможені мусульманські сили).

Таким чином, з незначними змінами відновлено функціону­вання давнього символу.

За пропозицією Українського геральдичного товариства затверджено й хоругву міста (співвідношення сторін 1:1), у якій повторені основні титла і кольори герба. З трьох сторін хоругва має лиштву з синіх і жовтих рівнобедрених трикутників. Ширина лиштви — 1/12 ширини хоругви.

Аналогічний герб і хоругву Теребовлі розробив голова Українського геральдичного товариства А.Гречило, який емблему міста вмістив у стандартний щит, створений УГТ.

Проте дискусії навколо міського герба не припинилися і донині. Голова львівського земляцького товариства “Теребовлянщина” Андрій Куликівський вніс слушну пропозицію додати до герба міста князівський династичний знак Ростиславичів у вигляді двозуба з якорем, оскільки свого часу Теребовля була центром князівства. Автор першого проекту герба М.Ковальчук частково підтримав його ідею. Однак, щоб уникнути перевантаження герба зайвими елементами запропонував замінити знак півмісяця на зображення золотої корони з хрестом, осяяної тими ж трьома восьмипроменевими зірками, як символ престольного княжого міста.

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією