Популярне

Золоті ворота

Золоті ворота в Києві - одне з небагатьох споруд Київської Русі, що дійшли до наших днів. Включені до Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО.

Золоті Ворота були побудовані в 1164 році за правління великого князя київського Ярослава Мудрого. Київ тих днів оточували високі земляні вали з глибокими ровами із зовнішнього боку. Золоті Ворота були частиною цього оборонного спорудження та служили парадним в'їздом у місто - це була широка арка з бойовою майданчиком над нею в центрі якої була споруджена білокам'яна церква.

Цей дивовижний витвір давньоруських зодчих викликав захоплення сучасників і наводив жах на ворогів своєю неприступністю. Крім оборонних цілей Золоті ворота мали також і тріумфальний характер - тут зустрічали іноземних послів і іменитих гостей, проводжали воїнів на захист Батьківщини, під склепіннями воріт проходили князівські дружини, які поверталися з походів.


Але час не зберіг пам'ятку - вже в 17 столітті Золоті Ворота знаходилися напівзруйнованому стані. В середині 19 сторіччя були проведені роботи з розчищення і зміцненню руїн, прибрані залишки земляних валів. Однак стародавня кладка від вітру та атмосферних опадів руйнувалася, що надзвичайно тривожило вчених.

У 1970 році було прийнято рішення звести над стародавніми руїнами павільйон, який не тільки захищав би їх від подальшого руйнування, але й відтворював первісний вигляд споруди. Відкриття павільйону-реконструкції "Золоті ворота" було приурочене до святкування 1500-річчя Києва у травні 1982 року.

Нові конструкції павільйону зведені над стародавньою кладкою, яка збережена повністю і незалежно від неї. Основна частина являє собою вежу з зубцями висотою 14 метрів. З зовнішнього фасаду вежа має додатковий виступ - "малу вежу". Проїзд воріт перекривається з одного боку підйомними дерев'яними гратами, окутої металом, з другого - стулками воріт, виконаними за зразком стародавніх врат, що збереглися в пам'ятках Новгорода й Суздаля. У декорі фасадів використані орнаменти з цегли, властиві для давньоруських будівель того періоду. При реконструкції пам'ятки відтворені що примикають до башти відрізки валів.

Зараз у Золотих Воротах діє однойменний музей, присвячений історії пам'ятки. Музей відкритий з травня по жовтень. Час роботи музею: 10:00 - 17:00.

Адреса: вулиця Володимирська, 40а.

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією